Afstellen kunstmeststrooiers

Afstellen kunstmeststrooier levert winst op Langs de Linge

Agrarische ondernemers uit het Lingegebied krijgen donderdag 22 maart de gelegenheid om hun kunstmeststrooier goed te laten afstellen. Daarnaast krijgen zij informatie over het mineralenmanagement op hun bedrijf. Onzorgvuldig strooien kost de ondernemer gemiddeld € 50,- per hectare per jaar. Ook is een goede afstelling van belang voor de ontwikkeling van het gewas en een betere benutting van de mineralenbalans, zodat verliezen beperkt worden.

    

Naast het geven van informatie over de voordelen worden tijdens de bijeenkomst de door de ondernemers meegenomen kunstmeststrooiers getest (maximaal 10 personen kunnen met hun kunstmeststrooier langs komen). Door middel van een testrit worden het strooipatroon, de reikwijdte en de dichtheid van de strooier bepaald. De informatie die daaruit naar voren komt, wordt gebruikt voor het afstellen van de machine. De winst van een betere afstelling zit in een efficiënter gebruik van de kunstmest. Door een gelijkmatigere verdeling van de mest neemt het gewas de mineralen beter op. Zo vindt minder verlies van mineralen plaats naar grond- en oppervlaktewater. Behalve de kostenbesparing die dit oplevert, wordt dus ook de waterkwaliteit verbeterd.

Agrariërs die bij de bijeenkomst aanwezig willen zijn, kunnen zich aanmelden door een email te sturen aan:

 

sdhart@projectenltonoord.nl. Vermeldt u ook of u uw kunstmeststrooier mee wilt nemen of dat u alleen de instructie bij wilt wonen. De bijeenkomst wordt gehouden bij Fam. Miltenburg, Estse Omloop 4 in Est en start om 13.15 uur

 

Lees meer in onderstaand persbericht ......